fredag 13 december 2013

Maktskifte i Trosa

Vid kommunalvalet i Trosa kommun 2002  fick Socialdemokraterna 43,5 %, medan Moderaterna fick 25,6 %.  
Femton S-mandat räckte till majoritet i kommunfullmäktige tillsammans med Vänsterpartiets två och Miljöpartiets enda mandat.
Kan någon som kallar sig socialdemokrat förklara för mig varför Socialdemokraterna inte gör ett sådant val 2014?

onsdag 13 november 2013

Självgoda Trosa

Det här inlägget är min reaktion på Södermanlands Nyheters minst sagt partiska referat från Trosa kommunfullmäktige: 

Oppositionen i Trosa kommunfullmäktige vill införa Fixar-Malte och Fixar-Sara. Händer som kan ge ett handtag till den som behöver hjälp med enklare sysslor i hemmet.  Den makthavande Alliansen säger nej och menar att Rut täcker behoven.
Som brukligt i sociala frågor hänvisar de borgerliga till Trosa kommuns fina statistik som handlar om att invånarna är nöjda med kvaliteten på offentliga tjänster, att man är trygg och att medborgarinflytandet är högt. När dessutom den kommunala hemtjänsten får toppbetyg mår allianspartiernas förtroendevalda gott i sin självgodhet. Men statistiken visar möjligen vad man kan kalla god förvaltning av kommunens tillgångar. Socialt engagemang och insikt i människors livsvillkor är en helt annan sak.
Det är i frågor som Malte och Sara som den stora skillnaden mellan blått och rött i politiken är tydlig. Socialt engagemang innebär bland annat vilja och förmåga att se människor bakom enkäter och statistik.  Att de flesta är nöjda innebär inte att alla är det. Somliga människor vill inte klaga och har svårt att göra sig hörda. Bland dem finns människor som behöver och välkomnar Malte och Sara till sina hem.
Rut och, vi kan kalla honom Gösta, är välkomna till mitt hem för att tvätta fönster och gräva upp gamla vresiga buskar. Vi är två i hushållet. Båda har pension. Vi klarar att betala för hjälpen. Jag kliver aldrig upp på en stege för ett lampbyte, eller ens på en kökspall, när jag är ensam hemma. Det fungerar bra ändå, för vi är som sagt två. För ensamstående är förutsättningarna annorlunda. 
Men visst är det så att argument i frågor som denna inte biter på de borgerliga makthavarna. Debatten i fullmäktige visar ändå vad den nuvarande rödgröna oppositionen kommer att genomföra när rollerna är ombytta om drygt ett år.

lördag 9 november 2013

S kommer igen 2014

I kommunalvalet 2002 ville 43,5% av väljarna i Trosa kommun att Socialdemokraterna skulle styra kommunen de närmaste fyra åren. Det gav S 15 platser och tillsammans med V (2 m) och MP (1 m) majoritet i kommunfullmäktige. Väljarnas förtroende för moderaterna stannade vid 25,6% vilket räckte till 9 mandat och 17 sammanlagt för alliansen. 
2007 hade den borgerliga alliansen återtagit makten i Trosa och jag var orolig för att socialdemokraternas tillbakagång skulle övergå i ras och Trosa år 2015 skulle vara en blå och kall kommun. Jag beskrev på min hemsida hur familjen Reinfeldts mörkblåa Täby kommun såg ut då och menade att så skulle Trosa se ut om moderaterna stod som segrare ytterligare två val. 
Det krävs en socialdemokratisk seger i kommunalvalet 2014 för att min dystra prognos från 2007 ska vara fel. 

tisdag 22 oktober 2013

Raserad välfärd

t
Allemansrätt går före rikemansrätt/Harry L
"Det finns mycket att göra inom samhällslivet. Raserad välfärd skapar, ja...nära raseri. Man har ju med åldern fått uppleva kampen och framgångarna till ett välfärds-Sverige! Men nu sörjer jag!  Men hoppas att folket skulle kunna fatta  det grundläggande värdet av solidaritet för mänsklig samlevnad.
Ack ja! 
Men nu var det ju listan det gällde. Du förstår nog, att med i dagarna uppnådda 86, så säger jag nej.
Lycka till med att få fram en bra lista: En VINNAR-LISTA!! / Vänligen Harry"
Så kan svaret på fråga från en valberedning se ut. Listan i fråga är nomineringar till kommunfullmäktige i Trosa. Svarade gjorde Harry L Andersson. 

lördag 19 oktober 2013

90 sossar knackar dörr

Åsa Kullgren och Erik Unnerdal
Karin Jämtin och Hans Ekström


90 socialdemokrater knackade dörr i dag i Vagnhärad, Västerljung och Trosa.
Ett påtagligt resultat är 20 nya medlemmar i Trosa arbetarekommun. 
Men största vinsten är ett glatt och givande möte mellan politiker och kommuninnevånare.

tisdag 15 oktober 2013

Du behövs i partiet

Hoppsan. Vilken miss när jag gick med i partiet för att ge Trosa arbetarekommun en hemsida värd namnet.  Dubbelmiss till och med. Jag trodde att partiet tillfrisknat från den interna revirsjukan. Icke så.Mitt erbjudande att ta över hemsidan sågs som orättfärdig kritik mot densamma. Så arbetarekommunen sa genom sin ordförande nej. Inte nej tack. Till mig sa han ingenting. Gå nu inte till hemsidan för att kolla vem som är ordförande. Där söker du förgäves.
Partiet har inte råd att tacka nej till ideella insatser. Särskilt inte när det är valår. Själv ger jag inte upp. Det finns andra sätt att bidra till socialdemokratisk valframgång. Din insats behövs också.  Du kan bli medlem via hemsidan.

söndag 6 oktober 2013

Mammon i kyrkan

Trosa stads kyrka är fylld till sista bänk denna söndagskväll den 6 oktober 2013 när näringslivstoppen Jens Spendrup intervjuas av journalistlegenden Bo ”lägg ut” Holmström.

Förkunnelsens tema är framtidsoptimism och den infann sig. Sålunda ska skattesänkningar ge Sverige fler entreprenörer som i sin tur räddar ungdomar från arbetslöshet och skapar allmänt välstånd.  Men eftersom entreprenören måste vara beredd att förlora allt den äger, så måste entreprenören i gengäld få behålla en hel del av det den skapar, även när det handlar om bonusar och mångmiljonbelopp.

En annan söndagskväll i kyrkan får vi lyssna till någon som gärna betalar skatt för sin och andras välfärd. Kanske någon som i sin yrkesutövning riskerar mer än sina jordiska ägodelar. Som obotlig optimist hoppas jag att det blir så.

torsdag 3 oktober 2013

Barnbur ett felbygge

I den här bloggen och på min hemsida har jag kritiserat bygget av en bur på statliga Lövsta ungdomshem. Jag har satt ifråga om någon vård- och behandlingsansvarig verkligen beställt buren och påstått att buren är ett verk av centralbyråkrater och teknokrater. Nu har Södermanlands Nyheter fått det bekräftat enligt ett helsidesuppslag den 30 september 2013.
"Den ska göras om" säger Statens institutionsstyrelse. Jag kommer att redovisa hur den ser ut efter ombyggnaden. Fler bilder.

lördag 14 september 2013

Åter under fanorna

I april 2009 sade jag upp mitt medlemskap i Socialdemokratiska Arbetare Partiet. Det blev bara för mycket av centralstyrning. Kommunikationen inom partiet hade blivit enkelriktad neråt.. Ställ in dig i ledet, annars kanske vi utesluter dig. Ett sån´t parti vill jag inte vara med i.
Medlem eller inte - alltid socialdemokrat
Med ny ledning har partiet ändrats till det bättre och särskilt tydlig är förändringen lokalt, dvs i Trosa Arbetarekommun. Dessutom har vi val nästa år. Inte för att jag tror att jag gör någon skillnad, men i dag har jag ansökt och blivit medlem i SAP igen.

torsdag 29 augusti 2013

Bomboom


På Lövsta, byn där jag bor, är det inne att stänga ute. Dumbommar

lördag 13 juli 2013

Slutenhet trend i ungdomsvården



Väcker bilden några känslor eller tankar hos dig?
Trenden inom ungdomsvården visar mot ökad slutenhet. Den här buren är tänkt för tonåringar som omhändertagits av kommunen och placerats på Lövsta ungdomshem. Alltså inte dömda till ungdomsvård av domstol. Buren har golv av betong och ett kraftigt nättak. 
Vem vill ha människoburen?
Specialfastigheter Sverige AB har byggt den. Statens institutionsstyrelse, SiS, har rimligen beställt den. På Lövsta ungdomshem tycks ingen veta varför buren står där. Det är tydligen centralbyråkrater och teknokrater som vet vad vad unga människor behöver.
Var så säker på att det sätter spår i själen på en ung människa att hänvisas till den här buren. Räkna också med frustration och våldsamheter. (Klicka på bilden så blir den stor)


måndag 27 maj 2013

Folket straffar makthavarna

Tack vare den borgerliga Alliansens ensidiga och massiva propaganda för ett länsbyte för Trosa kommun och
tack vare valsedelns mystiska formulering av alternativet Trosa kommun kvar i Södermanland åkte makthavarna på ett rejält bakslag i folkomröstningen med c:a 60%  mot 40%.
Många var lika irrationella som jag; röstade inte i sakfrågan utan mot Alliansens maktmissbruk och förmyndarmentalitet Uppfriskande!

söndag 26 maj 2013

Vem är avslöjad?

Genmäle till Bengt-Eric Sandströms (FP) inlägg i Södermanlands Nyheter den 23 maj 2013

Avslöjad av Bengt Erik Sandström (FP) Jag erkänner att regionen Södermanland - Östergötland var ett osant påhitt av mig. Jag erkänner även att min avsikt var att sprida osäkerhet. Jag erkänner även syftet att Trosa - Alliansen skulle uppfatta mitt inlägg negativt och beklagansvärt. Jag skrev mitt debattinlägg för att locka fram en lokal allianspolitiker ur det demokratiska skumrasket. 
Jag vidhåller att svarsalternativet där Södermanland eventuellt kan komma att tillhöra en storregion är gravt vilseledande. 
Bengt-Eric Sandström hävdar motsatsen: ”Men att det blir en regionbildning framöver står klart efter Göteborgs universitets undersökning bland kommun-/landstingspolitikers åsikter om regionbildning”, säger Sandström.  
Ett ohållbart underlag för en folkomröstningsfråga, enligt min mening. Då tror jag mer på M:s talesman och vice ordförande i konstitutionsutskottet, Per Bill, när han säger: ”Ett politiskt dött förslag, vi moderater tror inte ett dugg på storlänsstyrelser” och på civilminister Stefan Attefall (KD) när han slår fast: ”Det blir inga sammanslagningar”. (källa Dagens Samhälle nr 20 2013)



tisdag 21 maj 2013

Moderat förmyndarskap


Genmäle till Inger Alvinger (M), SN 21/5 2013. Så här avslutade Inger Alvinger sitt inlägg i Södermanlands Nyheter: "Att inte ta vara på denna enda chans att få ingå i Stockholms län vore ett svek mot våra efterkommande. Jag tänker rösta ja till ett länsbyte. Gör det du också om du tänker framåt och mer på andra än dig själv."

Solidariskt att byta län?

Jag antar att det förpliktar lika mycket mot avkomman att vara pappa och morfar som att vara mamma och farmor. Om så är fallet försöker kommunfullmäktiges ordförande i Trosa Inger Alvinger skuldbelägga mig som en svikare mot barn och barnbarn om jag röstar nej till läns- och landstingsbyte för Trosa kommun.
Det är sannerligen inte lätt att vara den borgerliga alliansen till lags. Först får jag veta att det är bäst för mig som invånare att Trosa kommun går till Stockholm. Sedan säger den moderata ordföranden att jag bara tänker på mitt eget bästa om jag säger nej till Stockholm.
Tack och lov bor jag i ett land där det är tillåtet att tänka själv. Det är ju också själva idén med folkomröstning. Håll i klubban och släpp pekpinnen, fru ordförande!


tisdag 14 maj 2013

Hemlig folkomröstning i Trosa kommun


Nu har vi fått valsedlarna till folkomröstningen om Trosa kommuns framtida läns- och landstingstillhörighet och ser att valet står mellan Stockolms län och landsting och en hemlig region.

Jag kommer att rösta på den hemliga regionen. Det gör jag eftersom den inte längre är hemlig för mig. Från vanligen ganska välunderrättat håll har jag fått tips om vart det bär av för Trosa om storregionsalternativet vinner. En sammanslagning av Södermanland och Östergötland är vad som döljer sig bakom det okända. Vi sörmlänningar kan känna oss trygga i en framtid med expansiva och välskötta Östergötland. Länssjukhuset Vrinnevi i Norrköping och univiersitetssjukhuset i Linköping är välrenommerade. Man tar sig dit på E 4 eller med SJ. Båda fungerar bra söderut och det går att räkna ut en restid som håller.

Enligt min källa kommer Stockholms län och landsting att bilda region med Uppland och Västmanland. Vare sig vi tänker på trafiken eller sjukvården känns Uppsala och Västerås väldigt avlägsna. Redan en resa till Stockholm kan ta lång tid och är svår att beräkna. Utöver trafikproblemen brottas Stockholms läns landsting med erkänt stora problem i sjukvården. Stockholmsregionen dras med växtvärk.

Hur pålitlig är då min källa? Jag vill inte säga mer än att den av trovärdigheten att döma är samma källa som den borgerliga Alliansen i Trosa under ledning av kommunalrådet Daniel Portnoff använt sig av när alternativ 2-frågan om Södermanlands eventuella ingående i en region formulerades.

måndag 29 april 2013

Vilken region röstar jag på?


Alternativ 2 Jag tycker att Trosa kommun bör vara kvar i Södermanlands län och landsting och eventuellt ingå i den nya region som Södermanlands län kan komma att tillhöra”.

Vilken ny region vill jag tillhöra om jag röstar på alternativ två? Kommunalrådet Daniel Portnoff (M) och Trosa kommun är skyldiga alla sörmlänningar ett tydligt svar på den frågan.

Naturligtvis kan man inte räkna med att nuvarande läns- och landstingsorganisation ska bestå för evigt. Men ska man spekulera är frågan om vart Stockholms län och landsting hamnar i framtiden också intressant. Hur som helst ska man inte behöva gissa vad en folkomröstningsfråga innebär.

tisdag 29 januari 2013

TV-blaha om storregion


I Södermanlands nyheters nät-tv med kommunalrådet Daniel Portnoff (M) och Ann-sofie Soleby Eriksson (S) fick jag med följande fråga:
Enligt enkäten är alternativet till Stockholms län och landsting att Trosa kommun tillsammans med Södermanlands län ingår i en ny region. Är det så?
Svar: Blaha, men tidningens politiske redaktör och programledare fick i alla fall politikerna att erkänna att inget politiskt beslut fanns i frågan om ny storregion för Södermanland

fredag 25 januari 2013

Okunnig kommunledning i Trosa


Enkäten om länsbyte som 1 000 invånare i Trosa kommun fått i sina brevlådor har ett grundläggande fel som gör att den inte kan godkännas.  I enkäten ställs frågan om Trosa kommun ska ”övergå till Stockholms län och landsting.” Så långt allt väl, men sedan kommer felet: ”eller vara kvar i Södermanlands län och landsting och eventuellt ingå i den nya region som Södermanlands län kan komma att tillhöra?”

Alternativet till Stockholm skulle enligt enkätfrågan alltså vara tillhörighet i en annan ny region. Det alternativet finns inte. Regeringens utredare säger att ” frågan är död i dag, för det finns ingen vilja att gå den vägen på centralt politisk nivå” (SN 2013-01-25). 

Trosa kommun behöver varken större län eller landsting. Vad Trosa behöver är att ingå i en större kommun med tillgång till kompetent ledning. Det är skämmigt att bo i en kommun som inte klarar av att göra en enkel opinionsundersökning som handlar om en enda fråga.


söndag 13 januari 2013

Trosa kommun vill byta län



”Det görs för dig som invånare. Vår bedömning är att ett läns- och landstingsbyte till Stockholm är till fördel för såväl den enskilda invånaren som kollektivet.”  Citatet är ur
en åttasidig ”Information från Trosa kommun gällande ett eventuellt länsbyte STHLM15”.  Hela skriften går ut på att övertyga oss trosabor om att lyckan finns i ett länsbyte.

Jag som spontant känt för ett länsbyte börjar nu tvivla av tre skäl.  För det första undrar jag vem eller vilka det är som i kommunens namn upplyser mig om vad som är mitt eget bästa och som inte kan, eller vill, skilja på information och propaganda.

För det andra vill jag få nackdelarna med länsbyte belysta. Till exempel lovordas storskaligheten. När Trosa kommun skildes från Nyköping hyllades småskaligheten. Då skulle Trosa slippa vara en del av stora Nyköping. Närheten mellan politik och kommunmedlemmar var det främsta argumentet. Nu ska Trosa bli en pytteliten del av Stockholms län och kolossen Stockholms läns landsting. Det innebär maximalt avstånd till politiken och minimalt inflytande från Trosa. En betydande nackdel vill jag påstå.

För det tredje får den politiska brådskan och entusiasmen mig att misstänka en dold politisk agenda. När Nyköping delades i tre delar med Trosa och Gnesta som egna kommuner skulle enligt utredaren alla tre kommunerna få stabila politiska majoriteter. Tanken på en stabil moderat majoritet i Trosa lockande Moderaterna och skrämde Socialdemokraterna.  Nu när Moderaterna efter tjugo år tycks har skaffat sig en stabil majoritet i Trosa kan jag förstå att anknytningen till det socialdemokratiska Södermanland besvärar medan de moderatstyrda Stockholms läns landsting och Stockholms stad lockar.

Som det ser ut nu är nämndernas utredningar och opinionsundersökningen rena formaliteter. Den 13 mars 2013 beslutar kommunfullmäktige i Trosa att lämna in ansökan om länsbyte till regeringen. Rätt beslut kanske, men synd att det tas utan en ärlig demokratisk process.