torsdag 13 januari 2011

Är du lönsam - människa?

Ökade kunskapsklyftor och fritt fall för den svenska skolan, som nu är en medelmåtta i Europa. Där har vi facit för alliansens skolpolitik och konkurrensutsättning av den offentligt drivna skolan. I valrörelsens slutskede lovade den kvarsittande borgerliga regeringen att se över regelverket för friskolorna. Att de borgerliga politikerna erkänner att det finns problem i systemet är ett glädjande framsteg. I dagarna samtalar socialdemokraterna och miljöpartiet med regeringen om friskolornas vinster. Med sig i bagaget har de båda oppositionspartierna flera förslag som syftar till bättre kontroll och styrning. Det är lovvärt och kan leda till bättring.  Bra kan det aldrig bli eftersom parterna anser att konkurrensutsättningen som sådan är slutdebatterad. 
Att konkurrera är att tävla med andra om något åtråvärt.  På den politiska marknaden tävlar man om de mest lönsamma människorna. Man vill få de duktigaste eleverna till sin skola, patienter som är lagom sjuka och passande till sin vårdenhet och gamla människor med lätta omsorgsbehov till sitt äldreboende. 
Så länge som drivkraften är lönsamhet kommer problemen att finnas kvar. Först när konkurrensen går ut på att leverera den högsta kvalitén utifrån den enskilda människans förutsättningar, förmåga och behov är konkurrensutsättning av offentlig verksamhet berättigad.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar