26 augusti 2010 Det kanske beror på åldern, men en månad före valet tycks det mig att den största valfrågan är hur pensionärerna ska beskattas. Anledning till det politiska intresset för pensionärernas ekonomi är naturligtvis den jämna ställningen mellan blocken. Båda friar skamlöst till de äldre väljarna med löften om skattesänkningar. Avsaknaden av ideologi och den prostituerande attityden hos partierna förtar intresset för valrörelsen och gör den i vissa stycken frånstötande.
Samtidigt kan jag inte låta bli att förundras över magin i ordet pensionär. Jag är hopbuntad med två miljoner svenskar som passerat en viss ålder och därför benämns pensionärer. Sedan diskuterar experter, politiker och allmäntyckare pensionärernas ekonomiska och sociala standard generellt.
Om jag måste acceptera att jag tillhör en grupp som kallas pensionärerna vill jag påpeka att den gruppen är samhällets mest heterogena. Med det vill jag ha sagt att Sveriges rikaste och fattigaste invånare är pensionärer och att skillnaden i social standard är vida större än i någon annan tänkbar samhällsgrupp. Generalisering leder till tankefel.
Än våldsammare blir tankevurporna av att skatteregler och pensionssystem mixas i debatten. När det uppdagas att jobbavdraget ger ekonomisk fördel till löntagare i förhållande till medborgare som lever på sin pension blir det oro i politikerleden. Röster från nära två miljoner aktiva väljare hamnar i potten.
Pensionen utgör min huvudsakliga inkomst. Jag har inga synpunkter på hur den beräknas. Däremot har jag synpunkter på skatten. Jag vill helt enkelt bli beskattad som alla andra. Sänkt skatt är inget jag önskar för egen del. Tvärtom värnar jag om välfärden. I min generation är jag inte ensam att tänka så. Vi känner värdet i det välfärdssamhälle som den samlade arbetarerörelsen byggt upp sedan vi var unga. Valet avgör om det bygget ska raseras eller utvecklas. Den debatten är ideologisk och hör hemma i valrörelsen.