torsdag 11 juli 2019

tisdag 5 mars 2019

Lövsta ungdomshem stängs


Politiska misstag orsak till Lövsta ungdomshems situation
När Lövsta ungdomshem nu ”stängs ner tillsvidare” blir jag tyvärr inte det minsta förvånad. Den här utvecklingen förutspådde jag redan på 70-talet när staten tillsatte en utredning som förberedelse till ändrat huvudmannaskap. Staten ville lämna över ungdomsvården till landsting och kommuner. Stockholms läns landsting tog över institutionen 1983 och då började förfallet. Tio år senare försökte staten reparera skadan genom att återta huvudmannaskapet. Det var en ny myndighet, Statens institutions styrelse (SiS), som fick förtroendet. SiS ärvde några byråkrater från Socialstyrelsen, men i övrigt var det klent ställt med kunskap om ungdomsvård i den nya myndigheten. Efter det att jag lämnade chefskapet på Lövsta-institutionen 1985 har jag följt utvecklingen genom Södermanlands Nyheter och möten med personal och elever på mina kvällspromenader med hunden Fritte.
Alltså lägger jag skulden för Lövsta ungdomshems svåra situation på politiken. De myndigheter som svarat för genomförande av de politiska besluten har uppenbarligen ställts inför en övermäktig uppgift. För att inte tala om institutionspersonal som av arbetsgivaren är satta att utföra ett arbete som man saknat erfarenhet och utbildning för.
Ingvar Lager
Vagnhärad 2019-03-05



söndag 17 februari 2019

Ett annat Trosa

Trosalunds kyrka har fått nya grannar
Inte riktigt Trosa´s varumärke.
Och en ny rondell på köpet. Men lugn, Trosa-idyllen är ostörd. Det tar femton minuter att promenera hit från torget.

tisdag 1 januari 2019

Bo på Lövsta



                  

   ”På SiS-institutionen Lövsta i Vagnhärad slog personalen larm om arbetsmiljön. I en IVO-anmälan vittnade de om våld, hot, kompetensbrister, massjukskrivningar och hetsjakt på anställda. Personal uppgav att de som stod upp mot den sektliknande ledningen straffades med repressalier.” 
Det här är en av många rapporter om Lövsta ungdomshem som vi läst i Södermanlands Nyheter de senaste åren. Trist läsning, inte minst för oss som bor på Lövsta. Vi förstår att den som inte bor på Lövsta frågar sig hur man över huvud taget kan bo där.

Vi får dyrare vatten när ungdomshemmet mår dåligt. Annars märker vi inget av problemen. Tvärtom är ungdomshemmet en mycket diskret granne. På kvällspromenaden med hunden kan man möta små grupper ungdomar och personal. Eftersom vi bor på landet hejar vi på varandra och växlar några ord. Mer än så är inte kontakten.

Det där med dyrare vatten har sin förklaring i att vi har en förening som förser ungdomshemmet med vatten och avlopp. Föreningen är liten och har höga kostnader för drift av stora och gamla vatten- och avloppsverk. 55 kr m³ kostar vattnet. När ungdomshemmet inte klarar av att ta emot avsett antal elever och stänger avdelningar minskar vattenförbrukningen och föreningen får inte in tillräckligt med pengar. En extra utdebitering på 1500 kr per hushåll gör att vi som bor på Lövsta märker att institutionen haft ett dåligt år 2018.

Höga kostnader för kommunaltekniska anläggningar förtar inte värdet av vårt fina boende på Lövsta. I vår familj har två döttrar haft hela sin uppväxt där i en trygg, rentav skyddad miljö, med goda, omtänksamma grannar.