tisdag 29 januari 2013

TV-blaha om storregion


I Södermanlands nyheters nät-tv med kommunalrådet Daniel Portnoff (M) och Ann-sofie Soleby Eriksson (S) fick jag med följande fråga:
Enligt enkäten är alternativet till Stockholms län och landsting att Trosa kommun tillsammans med Södermanlands län ingår i en ny region. Är det så?
Svar: Blaha, men tidningens politiske redaktör och programledare fick i alla fall politikerna att erkänna att inget politiskt beslut fanns i frågan om ny storregion för Södermanland

fredag 25 januari 2013

Okunnig kommunledning i Trosa


Enkäten om länsbyte som 1 000 invånare i Trosa kommun fått i sina brevlådor har ett grundläggande fel som gör att den inte kan godkännas.  I enkäten ställs frågan om Trosa kommun ska ”övergå till Stockholms län och landsting.” Så långt allt väl, men sedan kommer felet: ”eller vara kvar i Södermanlands län och landsting och eventuellt ingå i den nya region som Södermanlands län kan komma att tillhöra?”

Alternativet till Stockholm skulle enligt enkätfrågan alltså vara tillhörighet i en annan ny region. Det alternativet finns inte. Regeringens utredare säger att ” frågan är död i dag, för det finns ingen vilja att gå den vägen på centralt politisk nivå” (SN 2013-01-25). 

Trosa kommun behöver varken större län eller landsting. Vad Trosa behöver är att ingå i en större kommun med tillgång till kompetent ledning. Det är skämmigt att bo i en kommun som inte klarar av att göra en enkel opinionsundersökning som handlar om en enda fråga.


söndag 13 januari 2013

Trosa kommun vill byta län



”Det görs för dig som invånare. Vår bedömning är att ett läns- och landstingsbyte till Stockholm är till fördel för såväl den enskilda invånaren som kollektivet.”  Citatet är ur
en åttasidig ”Information från Trosa kommun gällande ett eventuellt länsbyte STHLM15”.  Hela skriften går ut på att övertyga oss trosabor om att lyckan finns i ett länsbyte.

Jag som spontant känt för ett länsbyte börjar nu tvivla av tre skäl.  För det första undrar jag vem eller vilka det är som i kommunens namn upplyser mig om vad som är mitt eget bästa och som inte kan, eller vill, skilja på information och propaganda.

För det andra vill jag få nackdelarna med länsbyte belysta. Till exempel lovordas storskaligheten. När Trosa kommun skildes från Nyköping hyllades småskaligheten. Då skulle Trosa slippa vara en del av stora Nyköping. Närheten mellan politik och kommunmedlemmar var det främsta argumentet. Nu ska Trosa bli en pytteliten del av Stockholms län och kolossen Stockholms läns landsting. Det innebär maximalt avstånd till politiken och minimalt inflytande från Trosa. En betydande nackdel vill jag påstå.

För det tredje får den politiska brådskan och entusiasmen mig att misstänka en dold politisk agenda. När Nyköping delades i tre delar med Trosa och Gnesta som egna kommuner skulle enligt utredaren alla tre kommunerna få stabila politiska majoriteter. Tanken på en stabil moderat majoritet i Trosa lockande Moderaterna och skrämde Socialdemokraterna.  Nu när Moderaterna efter tjugo år tycks har skaffat sig en stabil majoritet i Trosa kan jag förstå att anknytningen till det socialdemokratiska Södermanland besvärar medan de moderatstyrda Stockholms läns landsting och Stockholms stad lockar.

Som det ser ut nu är nämndernas utredningar och opinionsundersökningen rena formaliteter. Den 13 mars 2013 beslutar kommunfullmäktige i Trosa att lämna in ansökan om länsbyte till regeringen. Rätt beslut kanske, men synd att det tas utan en ärlig demokratisk process.